Yorumlar
E-Mail

Samuel Weller Widdowson

8/15/2009 01:37:00 ÖÖ Gönderen Esclusivo Sportivo
Samuel Weller Widdowson... Bu isim çoğumuza hiçbirşey ifade etmez. Kimdir necidir bilinmez. Aslında "Sam" Futbol tarihinin en önemli ismlerindendir. İngiliz Widdowson, 1870 ve 1880'li yıllarda Nottingham Forest ve Dünyanın ilk Milli maçı olarak bilinen 1872'deki İskoçya-İngltere maçında kadroda yer aldı.



(Glasgow, 1872 - İskoçya-İngiltere)


Aynı zamanda Nottinghamshire kriket takımında forma giydi. Ayrıca atletizm yarışlarında da çok iyi kısa mesafe ve engelli koşucusuydu. Yazımı burada bitirsem bile yeterince ilginç bir haber olurdu. Ama asıl bundan sonrası tarihe geçmesini sağlıyor. Sam, sporun dışında ayakkabı bağı ticareti yapıyordu. Günün birine atölyesinde çalışırken aklına bir fikir gelir.

Kriket'te ayaktan diz üstüne kadar uzanan tekmelikleri keser ve çoraplarının içine girecek kadar küçültür. Bu şekilde maça çıkmasıyla büyük ilgi toplar ve 1874 yılında patentini alarak üretmeye başlar. Samuel Weller Widdowson, futbol tekmeliklerini bulan kişi olarak tarihe geçer. Üzerinden 100 sene geçmesine rağmen tekmelik futbolun hala en önemli unsurlarındandır.




Öyle ki, FİFA kurallarına göre tekmelik giyme zorunluluğu vardır. Widdowson tekmelik dışında, farklı kuralların da gelmesinde katkı sahibi. Sporculuk kariyeri sonrası hakemliğe başlayan Sam, o yıllarda hakemlerin bayrak sallayarak oyunu yönetmesine son verdi. Sam, 1870 yılında ilk kez Nottingham'da hakem düdüğünü kullanıldı. Bir diğer katkısı ise kalelere file konulmasında oldu. Son Denizlispor-Fenerbahçe maçına damgasını vuran saha ışıklandırmasında da Widdowson'un parmağı var. Gece de maç oynanması için gaz lambalarından oluşan bir ışıklandırma fikrini ortaya attı. Fakat bu fikir gaz kıtlığı ve yaratabileceği tehlike sebebiyle uygulamaya sokulmadı. Son olarak; Samuel Weller Widdowson 1879 - 1884 yılları arasında Nottingham Forest kulüp başkanlığı yaptı.

0 Response to "Samuel Weller Widdowson"