Yorumlar
E-Mail

La historia de "Jugador Numero 12"

8/25/2009 10:58:00 ÖS Gönderen Esclusivo Sportivo

Bir kaç yıldır Türkiye'de de ağızlara sakız olan 12. Adam tabiri vardır. Taraftarlar tezhüarat ve şarkılarla takımını ateşler ve bir parçası olur: 12. Adam. Bazı takımlar 12 numaralı formayı hiç bir futbolcuya vermez, çünkü sahibi taraftarlardır. Peki nedir bu 12. adam hikayesi? Nasıl oluşmuştur ve nerden gelir?


"Jugador Numero 12" bir adamın hikayesi. Daha doğrusu Boca Juniors'lu futbolcuların taktığı bir lakaptır. Boca Juniors 1905 yılında kuruldu. O zamanlar semtin takımını Club Atletico Boca Juniors'u destekleyen La Boca'lılar arasında genç Victoriano "Toto" Caffarena da vardır.

Boca Juniors yönetimi ve Caffarena (en solda oturan)

Mesleki kariyerinde yükselen Caffarena, 1920'li yıllarda La Boca semtinin zengin Noteri olarak tanınır. Fakat Noterlikten ziyade Boca Juniors'un hiçbir maçını kaçırmayışı ve elinden gelen her türlü yardımı yapan taraftar olarak bilinir.

1925 - Boca Juniors ve Caffarena (en sağda oturan)

O yıllarda amatör bir takım olan Club Atletico Boca Juniors, Arjantin'de en üst seviyeye çıkmıştır fakat kendisini Avrupa'da kanıtlamayı çok ister. Fakat kulübün maddi durumu pek iyi oladığından Avrupa seyahatı zora girer. Caffarena'nın fanatikliği o kadar büyüktür ki, takımın Avrupa Turnesine çıkmak istediğini duyuncu işini gücünü bırakıp kafileye katılmak ister ve eksik kalan seyahat masrafını karşılar. Böylelikle kafilede 17 futbolcu, 2 yönetici, Diario Critico gazetesi muhabiri Hugo Marini ve taraftar olarak bir tek Caffarena yer alır. 3 haftalık seyahat sırasında Caffarena ile futbolcular iyice kaynaşır ve arkadaşlıkları dostluğa dönüşür. Caffarena'nın Boca aşkı o kadar büyüktür ki, takımı Avrupa'da takip eden tek taraftar olmanın yanısıra, takımın masörlüğünden malzemeciliğini o yapar. Futbolcu dostları artık onu o kadar benimsemiştir ki, o artık takımın bir parçası haline gelir ve ona bir lakap takarlar: "Jugador Numero 12"... 12. Adam......



Fanatik Caffarena Arjantin'e döndükten sonra takımla yaşadığı güzel günlerin hatrına kulüp için "İtalo Goyeche" isimli marşı hazırlar. Müziği kendisi, besteyi söz yazarı J. Fernandez Blanco yazar. Marş ilk kez 1928 yılında, Motherwell ile oynanacak maç öncesi La Boca'da bir restoranda taraftarlara dinletilir.

12. Adam efsane olmuştur. Boca Juniors'un La Bombonera stadının kale arkası "La 12" adlı taraftarlarındır.

0 Response to "La historia de "Jugador Numero 12""