Yorumlar
E-Mail

ES ÖZEL: Futbol tarihine geçen en ilginç futbol maçı!

8/04/2009 04:21:00 ÖS Gönderen Esclusivo Sportivo


Futbolun en önemli iki unsuru nedir? gol yememek ve gol atmak. Bir futbol maçı düşünün, gol yememek için değil, rakibin gol yememesi için de mücadele ediyorsunuz. Yani daha iyi hayal etmeniz için, hem rakip kaleye gol atmaya çalışıyorsunuz, hem kendi kalenize. Başka bir deyişle, forvet oyuncularınız, kendi takım arkadaşlarının gol atmaması için rakip takım oyuncularıyla birlikte savunma yapıyor. Nasıl? Kafa karıştırıcı değil mi?

Bu ne bir Kemal Sunal filmi, ne de Nasrettin Hoca fırkası. 1994 Shell Kupası adı altında düzenlenen ve ilk kez denenen altın gol uygulamasının yapıldığı FİFA Karibik Şampiyonasında
oynanan ilginç bir maç. A Grubunda oynanan Barbados ile Grenada arasında oynanan son maçta yaşananlar hem izleyenleri şoke etti, hem de Futbol tarihine geçti.

23 Ocak tarihinde Puerto Rico Barbados'u 1-0 yenerken, Grenada'ya aynı skorla uzatmalarda yediği golle yenildi. FİFA'nın yeni kuralına göre Grenada'nın golü uzutmalarda geldiği için 1-0 değil, 2-0 kazanmış oldu. Grubun son maçında iki ülke karşı karşıya geldi. Barbados'a 2 farklı bir galibiyet yetiyordu. Grenada ise az farklı mağlubiyette bile finallere kalmayı garantiliyordu. Barbados maçta 2-0 öne geçti. Fakat maçın bitimine 7 dakika kala Grenada skoru 2-1 yapınca Barbados'lu futbolcular paniklemeye başladı. Sonuçta 7 dakika içinde 3-1 yapabileceklermiydi? Yoksa kendi kalelerine atacakları bir golle skoru 2-2 yaparak maçı uzatmayamı taşımak mantıklı olurdu? En azından uzatmalara kalındığında önlerinde koskoca 30 dakika olacaktı ve uzatmada atılacak altın gol çift sayılacağı için 4-2 ile gruptan çıkmayı garantileyeceklerdi. Sonuçta ikinci seçenek uygun bulundu.



Fakat rakip Grenada durumun farkına varınca önlemini almaya karar verdi. Grenadalı futbolcular, sadece kendi kalelerini değil, Barbados'un kendi kalesine atmaması için rakibin kalesini de korumaya başladı!Ancak 11 kişe iki kaleyi korumak kolay olmadı ve Barbados kendi kalesine attığı golle skoru 2-2'ye taşıdı. Barbados'un hesapları tutmuştu. Artık maç sonuna kadar skoru korumak önemliydi. Ama Grenadalılara bir ışık geldi. Onlara da 1 farklı yenilgi yettiği için kendi kalelerine atacakları bir golle 2-3 yeni duruma düşecekler ve turu geçeceklerdi.... Ve bu kez oyun tersine döndü; Grenada iki kaleye saldırırken, Barbados'lular iki kaleyide korumaya başladı. İlginçtir ki Grenada 7 dakika içinde ne rakip ne de kendi kalesine gol atabildi! Maçta başka gol olmayınca karşılaşma Barbados'un istediği gibi uzatmalara gitti. Uzatmaların 4. dakikasında Barbados bulduğu golle, altın gol kuralı sayesinde maçı 4-2 kazanarak gruptan lider olarak çıktı..... FİFA bu ilginç maçın duyulmasını istemediği için mümkün olduğunca engellemeyi çalıştı.

0 Response to "ES ÖZEL: Futbol tarihine geçen en ilginç futbol maçı!"