Yorumlar
E-Mail

Futbol tarihin en ünlü Cola kutusu

8/29/2009 04:25:00 ÖS Gönderen Esclusivo Sportivo
Kaptanlar Mazzola ve Netzer

Alman futbolunda Borussia Mönchengladbach en parlak dönemini 70'li yıllarda yaşadı. 8 yıl içinde 5 Şampiyonluk, 7 yıl içinde 4 kez UEFA finali, 2 UEFA Kupası. 1 kez de Şampiyon Kulüpler Kupası finali. Alman Liglerinde tuttuğum ilk takım olur kendileri. Tarihler 20. Ekim 1971'i gösterirken Şampiyon Kulüpler Kupasında Mönchengladbach, İtalya Şampiyonu İnter ile karışlaşacak.



İki takım Şampiyon kulüpler Kupası ilk turunda karşı karşıya gelecekti. Ama bu maçın çok farklı bir önemi vardı iki takım futbolcuları ve ülkeler için. Bu bir rövanş maçıydı. FİFA tarafından gelmiş geçmiş en unutulmaz maçları arasında gösterdiği Meksika 1970 Dünya Kupası yarı finalinde İtalya-Almanya maçı. İtalyanlar Roberto Boninsegna'nın attığı golle 83. dakika önde götürdüğü maçta Almanya 90. dakikada Schnellinger ile beraberliği yakalayarak maçı uzatmalara götürdü. Sonrasında yağan yağmura gollerde eklenince nefesleri kesen bir maç ortaya çıktı. Sonunda İtalyanlar 4-3 galip gelerek finale yükselmişti. O yüzden İnter-M.Gladbach maçının anlamı bir başkaydı. ayrıca hem İnter hem M.Gladbach'ın neredeyse tüm futbolcuları 4-3'lük Milli maçta forma giymişti. Rakibin gücü belli ama yeşil beyazlılar sanki farklı bir dünyanın takımıydı; Netzer, Vogts, Heynckes, Bohnhof gibi birbirinden yıldız futbolcular vardı kadroda. Maç golle başladı. 7. dakikada Jupp Heynckes Almanları 1-0 öne geçti. Birazdan maçın tarihe geçmesine sebep verecek kahramanımız italyan golcü Roberto Boninsegna 20. dakikada maça eşitliği getirdi. Bu golden 1 dakika sonra Almanların cevabı Ulrik Le Fevre ile geldi.

Roberto Boninsegna

...Ve dakikalar 29'u gösterirken bir M.Gladbachlı taraftarın sahaya attığı Cola kutusu Roberto Boninsegna'ya isabet eder ve kahramanımız yere yığılır. "O zamanlar italyan futbolcuların sakatlık numaraları herkes tarafından bilinirdi. Ben de olayı görmediğim için Boninsegna'nın artistlik yaptığını düşündümve maçı devam ettirdim" diye hatırlıyor o maçın hakemi Hollandalı Jef Dorpmans. Boninsegna sedyeyle dışarı alınır.

Dorpmans ve o kutu

Alman futbolcuların söylediğine göre Boninsegna aslında oynamak için sahaya girmek istemiş fakat İnter'in hocası Invernizzi kendisini iteleyerek kalkmamasını söylemiş. Dorpmans maçı durdurup soyunma odasına gider. Görevli polis şefi odasına gelerek tribünden atılan cola kutusunu kendisine verir ve kutuyu atan taraftarın götürüldüğünü, dolayısıyla maça devam edebileceğini söylüyor.


Bunu üzerine Dorpmans maçı kaldığı yerden oynatmaya karar veriyor ve tek kale bundan sonra başlıyor. 90 dakika sonunda M.Gladbach sahadan 7-1 galip ayrılıyor. Maçın UEFA gözlemcisi Matt Busby olayı görmediği için rapor etmemiştir. Rövanş maçı 4-2 İnter lehine biter ve Mönchenlgadbach turu geçer. Normal şartlarda geçer, fakat İnterli yöneticileriUEFA'ya itiraz eder. Herkesi şaşkına çevirecek kararı UEFA açıklar: İlk maçın tekrarı oynanacak! Maç tarafsız sahada, Berlin'da oynanır ve golsüz tamamlanır. Efsane maçın artisti Boninsegna, bu maçın da kahramanı olur. Bu kez sert bir müdahele ile Luggi Müller'in bacağını kırar. Sonuç itibariyle Mönchengladbach elenir, İnter turu geçer....

Kutu Cola Vitesse Müzesinde


Küçüklüğünden beri Hollanda'nın Vitesse Arnheim takımını tuttuğunu söyleyen hakem Dorpmans, cola kutusunu müzede gösterilmesi için Vitesse kulübüne verdi. Dorpmans yıllar sonra konuşma gereği duydu. UEFA'ya verdiği ifadesinde Boninsegna'da oynamasını engelleyecek herhangi bir sakatlık ya da maçı yarıda kesecek bir durum görmediğini söylemiş. Her ne kadar Hollandalılar Almanları sevmese de, Dorpmans'a göre Mönchengladbach masa başı oyunuyla elenmiş,"O zamanlar maçın tekrar oynanmasına karşı gelenlerdendim. Ama o dönem UEFA'da görevli bir çok italyan vardı. İnterliler doğru yerde doğru kişilerle görüştü" açıklamasıyla bir hayli ses getirmişti. Ne ilginç tesadüftür ki, aynı yıl ligde oynanan Ajax-Den Haag maçını yönetirken sahaya yine bir cola kutusu atılır. Dorpmans, Ajax kaptanı Johan Cruyff'u kutuyu sahadan uzaklaştırması için görevlendirmiş ve maçı devam ettirmiş.

"La Coca-Cola di Boninsegna"

Almanlar tarihi maçı "Büchsenwurfspiel" italyanlar ise "La Partita della Lattina" diye hatırlarlar. Türkçeye çevirmesi biraz zor olacak ama "Kutunun maçı" veya "Kutu atılan maç" anlamına gelir. Stefano Tomasoni ise "La Coca-Cola di Boninsegna" (Boninsegna'nın Coca Cola'sı) isimli kitap yazdı.


"Ferrari'mi satıyorum. Bana italyanları hatırlatacak hiç bir şey istemiyorum" - Günter Netzer

0 Response to "Futbol tarihin en ünlü Cola kutusu"